ÔĽŅ

Nyheter om analyser

Wieslab introducerar ny unik test för idiopatisk membranös nefropati (IMN)

March 7, 2012 - Företagsnyheter, Produktnyheter, Sjukdomsnyheter
Idiopatisk membranös nefropati (IMN) är en kronisk inflammatorisk sjukdom i njurglomeruli, som leder till njurfunktionsnedsättning.

Sjukdomsmekanismen grundar sig på en autoimmun reaktion med bildning av autoantikroppar riktade mot fosfolipas A2-receptorer på ytan av podocyter i glomeruli. Hos patienter med IMN bildas imunkomplex som deponeras på basalmembran i glomeruli och där orsakar komplementaktivering med åtföljande bildning av membran-attack-komplex som leder till skada på epitelcellerna och slutligen till proteinuri.

IMN √§r den vanligaste njursjukdomen med nefrotiskt syndrom och f√∂rekommer i alla etniska grupper hos b√•da k√∂nen. IMN kan utvecklas p√• flera s√§tt ‚Äď antingen till spontanl√§kning eller ‚Äď via varierande grad av kronisk sjukdom till allvarlig njurfunktionsneds√§ttning. Akut njursvikt √§r ovanlig, men utan behandling utvecklas fullst√§ndig njursvikt i 15 % av fallen efter 5 √•r, ca. 35 % efter 10 √•r och runt 40 % efter 15 √•r.

IMN som primär membranös nefropati skall skiljas från sekundär membranös nefropati, som kan vara sekundär till infektioner och läkemedelsbehandling samt vid kollagenoser och andra autoimmuna sjukdomar liksom vid tumörsjukdom. Vid denna sekundära form förbättras patienten vid behandling av den underliggande sjukdomen.

Diagnos av IMN görs genom njurpunktion med biopsi med påvisande av immunkomplex på utsidan av glomerulära basalmembran. Beroende på grad av membranpåverkan kan IMN klassificeras histologiskt i fyra stadier.

Serologisk diagnostik av IMN genom detektion av anti-fosfolipas A2-receptor är snabbare och mindre ansträngande för patienten.

Analysen kan best√§llas p√• v√•r nya remiss antingen som del i analyspaketet  "Glomerulonefrit" eller som enstaka analys p√• remissens baksida.

Vid eventuella frågor kontakta CMO Martin Olsson på 040-537662.

« Tillbaka

Hitta analysmetod

Nedan kan du hitta olika sätt att leta efter analysmetod, välj den som passar dig bäst.
Snabbsök analys
DYN_box_03 ÔĽŅ