ï»ż

Nyheter

Nya tester och andra Àndringar pÄ remisser

October 18, 2016 - Företagsnyheter, Produktnyheter, Sjukdomsnyheter
Ändringar av test/analyser frĂ„n och med oktober 2016.

NYTT test nr 141 - anti cN-1A
FrĂ„n och med oktober 2016 kommer test nr 141 (ant-cN-1A) att erbjudas som enskilt test vid misstĂ€nkt inklusionskroppsmyosit (IBM). Anti-cN-1A (Mup44) representerar den första serologiska markören för IBM. Man har funnit att antikroppar mot proteinet cytoplasmic 5ÂŽnucleotidase cN-1A Ă€r mycket karaktĂ€ristiskt (93-95% specificitet) för IBM Ă€ven om det inte kan pĂ„visas vid alla tillfĂ€llen (sensitivitet ca 39 %).  Denna markör kan anvĂ€ndas för differentiering frĂ„n andra muskelsjukdomar. Den serologiska undersökningen ska kombineras med symtom och muskelbiopsi.

Borttag av test nummer 007 - anti-Fibronektin IgA komplex (inkluderar Ă€ndring av paket nummer 500 – Glomerulonefrit)
Test för IgA Fibronektin komplex har tagits bort och ersatts av anti-THSD7A (mer information nedan) i panelen vid misstanke om glomerulonefrit.

NYTT test nr 140 - anti-THSD7A
(inkluderande Ă€ndring av paket nummer 500 – Glomerulonefrit)

Anti-THSD7A (thrombospondin type 1 domain-containing protein 7A) kommer att frĂ„n och med oktober 2016 erbjudas som enskilt test och Ă€ven ingĂ„ i paket nr 500 – Glomerulonefrit.
Anti-PLA2R (test nr 245) förekommer hos ca 70 % av fallen med primÀr membranös nefropati (PMN). För seronegativa resultat rekommenderas komplettering med en analys av antikroppar mot THSD7A, som förekommer i cirka 10% av anti-PLA2R negativa fall med PMN. Samtidig förekomst av anti-PLA2R och anti-THSD7A Àr mycket sÀllsynt. Antikropparna Àr frÀmst av IgG4 subklass och anses ha hög sjukdomsspecificitet. AntikroppsnivÄn förefaller dessutom att vara associerad till sjukdomsaktivitet och följer graden av proteinuri.

Komplementsystemet – borttag av Ficolin 3
Test av den aktiveringsvÀg av komplementsystemet som initieras av proteinet Ficolin 3 (tillhörande de sk lectinvÀgarna) kommer inte lÀngre att erbjudas pÄ Wieslab.

Komplementsystemet – funktion/brist
Vid resultat som pÄvisar nedsatt funktion av komplementsystemet kommer inte nÄgon utvidgad analys att göras automatiskt.

Nya remisser
FrĂ„n och med nu finns möjligheten att elektroniskt fylla i vĂ„ra olika remisser som finns för nedladdning pĂ„ hemsidan för att sedan skriva ut den. Remisserna Ă€r Ă€ven uppdaterade med ovanstĂ„ende nya och borttagna test. Detta innebĂ€r att paket nr 500 kommer att analyseras med ovanstĂ„ende innehĂ„ll Ă€ven om vi fĂ„r en ”gammal” remiss tillsammans med provmaterialet.

Önskas mer information, kontakta gĂ€rna:
Laboratoriet: 040 - 53 76 60
Lab Manager, Rita Martins Olofsson: 040 - 643 44 12
Key Account Manager, Monica Blixt: 040 - 53 76 61

Klicka pÄ lÀnkarna för mer information om:
Provtagningsinstruktioner
Remisser
Öppettider

« Tillbaka
DYN_box_03 ï»ż